Afbouwen antidepressiva lukt niet? Meld je hier!

Ambassadeur Stefan Groothuis

De Olympisch kampioen 2014 op de 1000 meter schaatsen, Stefan Groothuis, heeft diepe dalen gekend. In 2011 had hij last van zware aanvallen van depressie. Een gesprek met onze ambassadeur.

Hoe heb je de Depressie Vereniging leren kennen?

“Ik ken de Depressie Vereniging omdat zij mij benaderden naar aanleiding van het KRO programma Recht uit het Hart, waarin ik uitgebreid vertelde over mijn depressieve periode in 2011. Twee bestuursleden van de vereniging waren bij de opnames van dit programma aanwezig en vroegen mij om ambassadeur te worden.”

Waarom ben je ambassadeur geworden?

“Tijdens mijn eigen depressie merkte ik hoe enorm lastig het is om in de wereld van de psychische gezondheidszorg je weg te vinden. En helemaal als jezelf enorme problemen kent en zoals ik ook je zelfvertrouwen is aangetast, waardoor je al bijna geen actie kunt en durft te ondernemen. Hoewel de cijfers niet liegen over de enorme hoeveelheid mensen die met depressiviteit te kampen heeft, lijkt het vaak toch alsof je alleen op de wereld bent met deze problematiek. Het lijkt mij prettig contact te kunnen hebben met anderen die ook deze problemen kennen en te weten dat je er zeker niet alleen in staat. Helaas kende ik dus de vereniging ook nog niet tijdens mijn depressieve periode.
Verder is de vereniging een duidelijk centraal punt om informatie te verkrijgen over depressiviteit en over de mogelijke behandelmethodes. Zo objectief mogelijk geschreven vanuit een patiëntenvereniging voor en zo veel mogelijk door ex-patiënten, waardoor er geen commerciële belangenverstrengeling ontstaat.”

Wat is jouw geheime wapen om geestelijk fit te blijven?

“Mijn geheime wapen is misschien wel te weten dat er geen ultiem geheim wapen bestaat. De eerste periode van mijn depressiviteit bestond uit een periode van hyperactieve obsessie over één onderwerp. In deze periode was ik juist niet te stuiten, ik kon mijn niet te stoppen cirkelredenaties niet onder controle krijgen. Tegelijkertijd had ik zeker wel door dat ik een enorm probleem had en ik wilde dit oplossen door heel veel yoga en met name mindfullnes oefeningen te gaan doen. Zoals een topsporter gewend is door zoveel mogelijk tijd in een oefening te steken iets eigen te maken, zo wilde ik ook mijn psychische problemen oplossen. Hoewel ik al vele jaren veel baat bij mindfullnes had gehad, hielp het mij in deze periode helemaal niets. Heel erg veel later, nadat ik rustiger was geworden, maar ook een depressieve fase van een half jaar doormaakte, leerde ik o.a. met hulp van mijn psychologe dat ik dit niet op kon lossen door er zo hard mogelijk aan te werken. Dat het simpelweg ook tijd nodig had. En daardoor kon ik uiteindelijk ook beter accepteren dat de dingen gewoon zijn zoals ze zijn. En hielp juist dit laatste uitgangspunt te omarmen, mij als iets wat daadwerkelijk rust geeft.”