Afbouwen antidepressiva lukt niet? Meld je hier!

‘Ik zie mijzelf als een loser, een mislukkeling’

Contact met lotgenoten

Mensen met een depressie hebben baat bij regelmatig contact met anderen, die vergelijkbare klachten hebben. De Depressie Vereniging speelt hierop in, door een netwerk aan te bieden van lotgenotengroepen.

Een lotgenotengroep komt regelmatig bijeen, ongeveer éénmaal per maand. Meestal gebeurt dat in een eenvoudige accommodatie, soms bij iemand thuis. Er zitten gemiddeld zes mensen in een groep. Leden van de Depressie Vereniging nemen gratis deel, hoogstens betalen zij een kleine vergoeding voor koffie/thee. Wie geen lid is, kan twee keer op proef meedoen. Twee ‘ervaringsdeskundige’ gespreksbegeleiders begeleiden de bijeenkomsten. Dat zijn mensen die ervaren hebben wat het is, om een depressie te hebben. Zij krijgen voor de begeleiding van een groep een speciale training bij de Depressie Vereniging. Ook bespreken zij hun rol met elkaar, tijdens intervisie. Op deze manier zorgt de Depressie Vereniging voor kwaliteit en continuïteit. Sinds 2015 groeit het aantal groepen. Hieronder een overzicht van de huidige groepen.

Lotgenotengroepen

Regio Noord:

Regio Oost:

• Almere: 1 groep i.s.m. STIP en 1 groep in opbouw.
  • Apeldoorn 1 in opbouw. We hebben een vacature voor gespreksbegeleider.
  • Amersfoort: 1 groep in bouw, vacature voor gespreksbegeleider.
  • Arnhem: 1 groep.
  • Doetinchem: 1 groep in opbouw, vacature voor begeleider.
  • Ede/Wageningen: 1 groep in opbouw.
  • Nijmegen: 3 groepen i.s.m. ZRC/Nijmegen en 4 groepen voor mensen >30 jaar.
  • Nijmegen: voor 1 groep is er een vacature voor een gespreksbegeleider.
  • Maastricht: 1 groep.
  • Roermond: 1 groep in opbouw.

Regio midden

• Baarn/Huizen: 1 groep.
  • Breda: 3 groepen.
  • Eindhoven: 1 groep en 2 groepen in opbouw.
  • Mierlo: 1 groep i.s.m. 2Fit4.
  • Middelburg: 1 groep in opbouw met een vacature voor een gespreksbegeleider.
  • Mijdrecht: 1 groep i.s.m. Stichting Tympaan-De Baat
  • Utrecht: 10 groepen, waarvan 3 groepen voor mensen onder de 30 jaar en 4 groepen voor vrouwen. Ook zijn er 5 groepen in opbouw én hebben we een vacature voor een begeleider
  • Tilburg: 1 groep in opbouw.
  • Roosendaal: 1 groep.

Regio West

• Alkmaar: 3 groepen i.s.m. RCO De Hoofdzaak en 3 groepen in opbouw
  • Amsterdam: 6 groepen, waarvan 5 i.s.m. SCIP.
  • Amsterdam: 4 groepen voor mensen tot 30 jaar en 5 groepen i.s.m. Team ED.
  • Amsterdam: 6 groepen in opbouw.
  • Beverwijk: 1 groep in opbouw en we hebben een vacature voor een gespreksbegeleider.
  • Delft: 1 groep i.s.m. GGZ Delfland.
  • Den Haag: 6 groepen, 1 i.s.m. Kompassie (daarnaast 4 groepen in opbouw) en 5 i.s.m. Stichting Anton Constandse.  Ook zijn er 5 groepen voor mensen tot 30 jaar in opbouw en is er een vacature voor een gespreksbegeleider.
  • Gouda: 1 groep en 2 groepen in opbouw.
  • Haarlem: 3 groepen.
  • Leiden: 1 groep, i.s.m. Inloophuis Psychiatrie, 2 groepen in opbouw en een vacature voor 2 gespreksbegeleiders.
  • Rotterdam: 6 groepen, waarvan 4 groepen i.s.m. Basisberaad. Daarnaast zijn er 4 groepen in opbouw.
  • Vlaardingen: 1 groep in opbouw.
  • Zeist: 1 groep in opbouw.
  • Zoetermeer: 1 groep en 2 groepen in opbouw. Ook hebben we een vacature voor een gespreksbegeleider

Aanmelden

Als je je aanmeldt via k.swennes@depressievereniging.nl, brengen we je in contact met de gespreksbegeleider in jouw regio.

Wat gebeurt er in een lotgenotengroep?

Een lotgenotengroep is geen therapiegroep en ook geen behandelprogramma. De groep kan een belangrijke rol spelen in jouw leven, naast je behandeling. Maar je kunt er ook aan deelnemen als je niet in behandeling bent. De groep staat geheel op zichzelf. In een lotgenotengroep ben je zoals je bent. Je hoeft niets. Iedereen kan op zijn of haar eigen wijze meedoen. Soms wil je misschien alleen maar luisteren. Er is ook gelegenheid voor een actieve inbreng. Er gelden enkele basisregels zoals aandacht hebben voor elkaar en niets naar buiten brengen van wat in de groep naar voren komt. Dit is belangrijk om een gevoel van vertrouwen en veiligheid in de groep te creëren. De groepsleden vertellen elkaar in de groep hoe zij leven met hun depressie. De één heeft een manier gevonden om met de situatie om te gaan, de ander nog niet. In de groep kun je tips uitwisselen en elkaar ondersteunen. Waarover gesproken wordt, bepalen de groepsleden zelf. Soms spreekt de groep af om een bepaald thema te bespreken. Maar meestal gaat het over ieders eigen ervaringen. Bijvoorbeeld over je dagindeling, werk, reacties van de omgeving of de vraag tegen wie je wat vertelt. Over medicatie, slaapproblemen, hoe om te gaan met schuldgevoelens en nog veel meer. De deelnemers kunnen met elkaar ook andere initiatieven ontplooien, zoals bijvoorbeeld samen wandelen of fitnessen, bioscoopbezoek, eten of een andere activiteit die kan helpen om het leven wat aangenamer te maken.

Deelnemen aan een bestaande groep?

Mensen schrikken er soms voor terug om zich bij een lotgenotengroep aan te sluiten, maar vrijwel altijd is dat al tijdens de eerste bijeenkomst voorbij. Na jouw aanmelding via k.swennes@depressievereniging.nl brengt een medewerker je in contact met een gespreksbegeleider in de regio waar je woont. In een kennismakingsgesprek (telefonisch, of in een ontmoeting) kun je met de gespreksbegeleider nagaan of zo’n lotgenotengroep iets voor je is. Je krijgt dan een uitnodiging voor de groepsbijeenkomst.

Gezocht: gespreksbegeleiders

De Depressie Vereniging is ook op zoek naar ervaringsdeskundigen die een groep willen begeleiden. Belangstelling? Kijk dan hier!

Deelnemers aan het woord

Marco

In de tijd dat ik depressief was leefde ik als een soort kluizenaar. Ik woonde alleen en had geen werk, dus ik had alle kans om contacten uit de weg te gaan. Altijd als ik iemand ontmoet had, voelde ik mij ongelukkig. Er leek nooit echt contact te ontstaan, vaak vond ik het contact zelfs bedreigend.’

Chantal