Afbouwen antidepressiva lukt niet? Meld je hier!

Regiocoördinatoren versterken organisatie van lotgenotengroepen

Sinds de zomer van 2017 werken er regiocoördinatoren aan de verdere ontwikkeling van de lotgenotengroepen. Zij heten nieuwe deelnemers welkom en onderhouden contact met de gespreksbegeleiders. De vrijwilligers zijn allemaal ervaringsdeskundigen. Drie van hen stellen zich hieronder voor.

Marco Kley (46): coördinator Brabant, Zeeland, Utrecht

‘Mensen ontmoeten die je wél begrijpen’

“Helaas weet ik veel van depressies. Ik hebzelf een dysthyme stoornis en een gegeneraliseerde angststoornis. Ik heb veel therapie gehad en ervaring opgedaan met gesprekken en het helpen van mensen. Sinds vorig jaar begeleid ik een groep in Breda en inmiddels ben ik ook regiocoördinator. Wat ik belangrijk vind is dat we het taboe doorbreken. Bij depressie en angsten komen vaak schuldgevoelens kijken. Dat maakt erover praten nóg moeilijker. Mijn droom is dat je in een lotgenotengroep anderen tegenkomt die je wél begrijpen zodat je vrijuit kunt speken, niet veroordeeld wordt en geen schuldgevoelens hoeft te hebben. Dat is waar ik met de gespreksbegeleiders van de achttien groepen in mijn regio graag aan wil werken. En gaat er iets niet helemaal lekker, dan kunnen mensen bij mij terecht.”

Nathalie Smeets (42): coördinator Limburg, Gelderland, Flevoland

‘Lotgenotencontact waardevol bij herstel’

“Sinds mijn jeugd heb ik al last van een zwaar gemoed, dus depressieve gevoelens, maar dat werd niet herkend”, vertelt Nathalie Smeets (42). Ruim tien jaar geleden studeerde ze voor maatschappelijk werker, maar liep ze compleet vast. “Ik had twee kinderen, mijn werk, mijn opleiding. Dat was te veel voor me, en toen belandde ik in een zware depressie. Ik bleek een depressieve stoornis te hebben. Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor leven met een depressie. Het deelnemen aan een lotgenotencontactgroep kan een waardevolle bijdrage leveren aan je herstel. Het is belangrijk dat er groepen bij komen en dat bestaande groepen goed blijven draaien. Me hiervoor te mogen inzetten geeft me veel voldoening. Het voorkomen en het oplossen van problemen is voor mij een mooie uitdaging.”

Carin Gouwerok (52): coördinator Noord-Holland, Zuid-Holland

‘Ik hoop een vertrouwensband te kunnen opbouwen’

“In mijn regio Noord- en Zuid-Holland zijn nu twintig groepen. Er komen

er nog elf bij. Ik hoop met de gespreksbegeleiders een vertrouwensband te kunnen opbouwen zodat we er voor elkaar kunnen zijn. Ik was altijd directiesecretaresse en ben goed in organiseren, heb ook het nodige geleerd van mediation en communicatie en ben ervaringsdeskundige. Ook mijn eigen ervaring met groepstherapie komt van pas. Ik heb de diagnose dysthymie en last van winterdepressies. Ook door fysieke problemen ben ik in de WIA terecht gekomen. Het was moeilijk om de dagen door te komen en niet terug te vallen in een depressie. Dat ik dit werk doe zal me helpen minder snel terug te vallen. Iedere dag besteed ik een paar uurtjes aan de vereniging. Dit is leuk, denk ik dan. Ik geniet!”