Depressie Connect: dé digitale community om anoniem ervaringen te delen aanmelden/inloggen

“Hebbie effe geen zin, dan maak je maar zin”

20 december 2019

Hebbie effe geen zin, dan maak je maar zin – hoeveel ouders zouden het, niet alleen in Rotterdam, nog tegen hun kinderen zeggen. In een krantenartikel las ik dit advies uit onverdachte hoek: drie Vlaamse psychiaters trekken er volle zalen mee. Nee, dat zeg ik niet goed; laat ik het artikel citeren:

“De te grote aandacht voor ego en succes leidt volgens de Vlaamse psychiaters af van de werkelijke bron van zingeving: de ander. Diep geluk, echte zingeving, komt nooit uit jezelf maar uit verbinding met en het geluk van anderen om je heen, zeggen zij. (…)  Blijkbaar horen mensen in deze tijd graag dit soort analyses, die een combinatie zijn van donderpreek, waarschuwing en troost.”

Het lijkt misschien een woordspelletje: zin hebben of zin geven; heeft het woord zin in het ene begrip niet een heel andere betekenis dan in het andere? In het ene geval spreek je over “ernstig verlies van interesse”, één van de kernsymptomen van een depressie; in het andere over het betekenis geven aan je leven. Het betoog van de psychiaters is – enigszins gesimplificeerd – dat wij door onze verlegenheid met het tweede (zingeving) vatbaarder worden voor het eerste. Je blijft maar appen, instagrammen en facebooken omdat je nergens zin in hebt en daardoor zie je alleen nog maar mensen via een beeldscherm(pje).  En dat leidt, zo ontdekken jongeren steeds meer, tot eenzaamheid en misschien is het ook wel een factor bij het ontstaan van depressies.

De oude instituties hebben afgedaan; dat betekent alleen niet dat mensen niet meer zoeken naar zin, naar betekenis. En het eenvoudige advies van Dirk de Wachter is dan:  Zie mekaar in de ogen.

Met veel moeite zullen mensen waarschijnlijk hun mobiel op eerste kerstdag wel een paar uurtjes in de la kunnen leggen, maar op tweede of derde kerstdag moet wel worden nagedacht over de flitsende plaatjes die we op nieuwjaarsdag gaan sharen. Ook ik doe eraan mee, ik kan het niet laten, maar ik neem me voor, mijn plaatje maar met drie vrienden te delen, diegenen met wie ik de komende weken een afspraak maak om eens lekker én eerlijk te bomen over hoe goed het wel of niet met ons gaat. Ik ga ze opzoeken, of zij mij. Bij Ludo, mijn depressieve medekoorlid, zal ik even een drempel over moeten, in ieder geval de zijne. De schrijver Gijs de Swarte schreef een roman onder de titel “Dan maak je maar zen” (ja, met die spelling van het laatste woord); een even onzinnig advies als “Dan maak je maar zin.”

Ik wens alle leden en lezers (word nou eens lid!) mooie dagen en met bureau en bestuur gaan we zorgen dat we onze leden – en in het bijzonder onze fantastische vrijwilligers – live gaan ontmoeten in 2020. Houd alvast 10-10-2020 vrij!

Auteur: Martin Kas, directeur a.i. van de Depressie Vereniging