Depressie Connect: dé digitale community om anoniem ervaringen te delen aanmelden/inloggen
Steun ons
X

UMC’s zoeken deelnemers voor experimentele paddo-studie

6 juni 2019

Patiënten met hardnekkige depressieve klachten die onvoldoende baat hebben bij behandeling met antidepressiva kunnen in aanmerking komen voor een experimentele behandeling met psilocybine, de werkzame stof in hallucinerende paddenstoelen en truffels. Het UMCG en UMC Utrecht voeren deze behandelingen uit.

De bewustzijnsveranderende stof is ook wel bekend als ingrediënt van sommige paddenstoelen en truffels. De patiënten ondergaan een ‘gecontroleerde’ behandeling met als gewenst eindresultaat: het doorbreken van de negatieve gedachten en het verminderen van de zeer sombere stemming waar zij mee worstelen.

Eenmalige sessie en gesprekken

Het onderzoek van de twee academische ziekenhuizen, dat deel uit maakt van een internationaal onderzoek, bestaat uit een eenmalige sessie, voorafgegaan en gevolgd door meerdere individuele gesprekken. Tijdens deze sessie neemt de patiënt een hoeveelheid psilocybine. Twee speciaal getrainde therapeuten begeleiden de daaropvolgende ervaring. De sessie wordt samen met de therapeuten voorbereid en achteraf vindt een uitgebreide evaluatie plaats. Uit eerdere studies komt naar voren dat er na één sessie een acute en aanhoudende verbetering van depressieve symptomen is te zien. Bij een aantal deelnemers houdt deze verbetering tot zes maanden na de sessie aan. Overigens raden de onderzoekers in de thuissituatie experimenteren met paddenstoelen of truffels als behandeling voor depressie ten zeerste af vanwege de risico’s op angsten en verwarring.

Internationale studie

De studie vindt plaats in Nederland en een aantal andere ziekenhuizen in Europa en Noord-Amerika, waaronder Engeland, Ierland, de Verenigde Staten en Canada. In totaal zullen 216 patiënten deelnemen. 

Deelname aan onderzoek

Het UMCG en UMCU zoeken nog deelnemers aan de studie. Meer informatie over de voorwaarden is te vinden op de websites van UMCU en UMCG. Aanmelden kan via psilocybinestudie@umcg.nl of PTRD@umcutrecht.nl

 

Lees en deel ervaringen

Persoonlijke verhalen
delen met lotgenoten

Mind Blue

Antidepressiva,
wat vinden anderen?

Mijn Medicijn

GGZ-organisaties:
deel jouw ervaring over hulpverleners

Zorgkaart Nederland
Steun ons
X

© Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital