Depressie Connect: dé digitale community om anoniem ervaringen te delen aanmelden/inloggen

Vacature: Moderator Depressie Connect (vrijwillig, en per direct!)

22 juni 2020

De Depressie Vereniging is de landelijke patiëntenvereniging voor mensen met een depressie en hun naasten. De twee belangrijkste diensten die de vereniging op dit moment aanbiedt zijn Depressie Connect en de supportgroepen. Depressie Connect is een online community voor mensen met depressie en hun naasten. Dit online forum is een aanvulling op de (face-to-face) supportgroepen. Voor de online community Depressie Connect zijn we per direct op zoek naar een moderator, die samen met de andere moderatoren zorgt voor een goed verloop van deze vorm van online lotgenotencontact.

Depressie Connect

De online community ‘Depressie Connect’ is er voor mensen met depressie die behoefte hebben hun ervaringen in het omgaan met depressie te delen, of te leren van ervaringskennis van anderen. Ook is er een aparte community voor naasten van mensen met depressie, die graag steun en tips willen van andere mensen die iemand met depressie in hun omgeving hebben. Deelname is vrijblijvend, gratis en (indien gewenst) anoniem. Al meer dan 1200 deelnemers hebben zich ingeschreven voor de community sinds juni 2019. De community wordt zeven dagen per week en twee keer per dag gemodereerd door een team van ervaringsdeskundige moderatoren.

Wat doet een moderator?

Als moderator van Depressie Connect draai je wekelijks minimaal 2 “diensten” in de ochtend of aan het einde van de dag, om met name de veiligheid voor alle deelnemers in de community te waarborgen. Concreet betekent dit dat je per dienst maximaal een uur bezig bent om nieuwe berichten te screenen op het forum, nieuwe deelnemers welkom te heten, de huisregels te bewaken en vragen te beantwoorden. Ook het aanjagen van relevante thema’s om het forum actief te houden is een belangrijke taak. Daarnaast neem je deel aan het moderatorenoverleg, waar we samen met de andere (vijf) moderatoren bijzonderheden, mogelijke verbeteringen en praktische zaken bespreken. In dit overleg brainstormen we ook over de doorontwikkeling en toekomst van Depressie Connect.

Wat vragen we van jou?

• Enthousiasme voor en affiniteit met het werken met online peer support /
    lotgenotencontact binnen een forum.
  • Ervaring met het werken met fora is een pré, maar niet noodzakelijk.
  • Ervaring met depressie, doordat je hier zelf mee te maken hebt gehad of omdat je naaste bent geweest. Je mag, waar nodig, jouw ervaringskennis inzetten om anderen te ondersteunen (dit is geen verplichting).
  • Minimaal 2 uur per week beschikbaar en bereid om het (gezellige) moderatoren overleg bij te wonen (online of in Amersfoort), gemiddeld eens per 6 weken.
  • Beschikbaarheid van minimaal een jaar, omdat het tijd kost om je in te werken.

Wat bieden wij?

Wij bieden een waardevolle vrijwilligersfunctie, waarmee je bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met een depressie en hun naasten. Er is een vrijwilligersvergoeding beschikbaar en je krijgt reiskosten vergoed. Er is altijd gelegenheid om met je andere teamleden te overleggen en ervaringen uit te wisselen. Het moderatorenteam is een betrokken en enthousiast team.

Heb je interesse?

Voor meer informatie kun je kijken op www.depressievereniging.nl/depressieconnect. Meld je gerust aan bij Depressie Connect om de community eerst eens te bekijken. Lijkt het je dan nog steeds leuk om moderator te worden, dan horen we graag van jou! Je kunt contact opnemen met Heidi Heuvelman, community manager en moderator van Depressie Connect, via 06-36425849 of h.heuvelman@depressievereniging.nl.