Afbouwen antidepressiva lukt niet? Meld je hier!

Vacature: Regiocoördinator Supportgroepen Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel (vrijwillig)

26 juni 2018
30 mei 2018

De Depressie Vereniging is de landelijke patiëntenvereniging voor mensen met een depressie en hun naasten. Wij organiseren in heel Nederland supportgroepen. Een supportgroep is een vorm van zelfhulp. Een groep bestaat uit mensen die een depressie hebben, of hebben gehad. Zij komen ongeveer één keer per maand bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en te bespreken hoe zij met hun depressie omgaan. Alles is in deze groepen bespreekbaar: het innerlijk leven, sociale contacten, werk, hobby’s. Iedere groep heeft twee gespreksbegeleiders die zelf ook een depressie hebben meegemaakt. Voor zij een groep starten krijgen zij hiervoor een training van de Depressie Vereniging.

Ontwikkeling landelijk netwerk

Er is veel behoefte aan supportgroepen, deelnemers hebben er baat bij. De Depressie Vereniging ontvangt wekelijks nieuwe aanmeldingen. Voor het onderhouden en de verdere opbouw van ons landelijk netwerk heeft de Depressie Vereniging regiocoördinatoren.

Regiocoördinator: is dit iets voor jou?

Voor de Regio Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel hebben we een vacature. De functie is bedoeld om nieuwe supportgroepen te helpen opstarten en de gespreksbegeleiders te faciliteren. Door het leggen en onderhouden van contacten in de regio werk je mee aan de uitbreiding van het aantal supportgroepen in de provincie.

Wat doet de regiocoördinator?

Je bent verantwoordelijk voor de opstart, ondersteuning en coaching van supportgroepen voor mensen met depressieve klachten. Je hebt daarbij de volgende taken, die je thuis kunt uitvoeren:

o   welkom heten, aanmelding en plaatsing van deelnemers (per e-mail) binnen jouw regio;

o   telefonisch en per e-mail contact houden met de gespreksbegeleiders;

o   selecteren en coachend begeleiden van gespreksbegeleiders,

o   ondersteunen van de gespreksbegeleiders en helpen oplossen van problemen in de groepen;

o   contact onderhouden met samenwerkingspartners in de regio (netwerkversterking);

o   bijhouden van informatie over deelnemers en wachtlijsten t.b.v. landelijke registratie;

o   regelmatig overleg met de landelijk coördinator over de stand van zaken;

o   enkele keren per jaar overleg en uitwisseling met alle regiocoördinatoren in Amersfoort.

Welke verantwoordelijkheden heb je?

Het is een belangrijke vrijwilligersfunctie en je bent medeverantwoordelijk voor de groei en spreiding van het aantal groepen. Het ondersteunen van de gespreksbegeleiders is belangrijk voor het succes van de supportgroepen. Je kijkt met hen naar vragen, knelpunten en punten van verbetering. De privacy van deelnemers bewaak je zorgvuldig. De Depressie Vereniging ondersteunt jou en is verantwoordelijk voor het totale functioneren van de supportgroepen. Er is landelijke coördinatie, ondersteuning, training en facilitering van het netwerk in de regio’s.

Wat heb je nodig?

Je hebt zelf ervaring met depressie en kunt jouw ervaringskennis inzetten om anderen te ondersteunen. Het is een pré als je ervaring hebt als gespreksbegeleider of zelf aan een supportgroep hebt meegedaan. De taken vragen om enerzijds mensgerichtheid bij de selectie en ondersteuning van gespreksbegeleiders, anderzijds om sturend en organiserend vermogen om nieuwe groepen te initiëren. Je draait je hand niet om voor het efficiënt verwerken van informatie, e-mails en gegevens van de groepen en deelnemers, die we vastleggen in onze administratie.

Wat bieden wij?

Het is een interessante functie in een prettige sfeer, waarin je met mensen samenwerkt en veel contacten onderhoudt. Er is een vrijwilligersvergoeding beschikbaar van 125 euro per maand en reiskosten worden vergoed. Er is gelegenheid om met de andere regiocoördinatoren te overleggen, uit te wisselen en trainingen te volgen.

Heb je interesse?

Neem contact op met René Borkus, projectleider van het Landelijk netwerk Supportgroepen, telefoon 06-53597494,  email: r.borkus@depressievereniging.nl.