De Depressie Vereniging krijgt vaak verzoeken van onderzoekers en kennisinstituten om mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek. Het reageren op onderzoeksplannen en eventuele deelname aan projectgroepen kost de Depressie Verenging tijd en menskracht. Daarom heeft de vereniging criteria voor eventuele samenwerking opgesteld.

Vaak gaat het bij aanvragen om het verkrijgen van subsidie, waarbij de aanvrager hoopt dat betrokkenheid van de Depressie Vereniging de aanvraag versterkt. Er zijn ook ­aanvragen waarbij de onderzoeker wil dat mensen met depressie participeren in een onderzoek om de kwaliteit te verbeteren.