Participatie Depressie Vereniging in wetenschappelijk onderzoek
De Depressie Vereniging krijgt vaak verzoeken van onderzoekers en kennisinstituten om mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek. Het reageren op onderzoeksplannen en eventuele deelname aan projectgroepen kost de Depressie Verenging tijd en menskracht. Daarom heeft de vereniging criteria voor eventuele samenwerking opgesteld.
Vaak gaat het bij aanvragen om het verkrijgen van subsidie, waarbij de aanvrager hoopt dat betrokkenheid van de Depressie Vereniging de aanvraag versterkt. Er zijn ook aanvragen waarbij de onderzoeker wil dat mensen met een depressie participeren in een onderzoek om de kwaliteit te verbeteren.
Doel: cliëntperspectief centraal in onderzoek
De vereniging wil graag dat er goed onderzoek plaatsvindt waar mensen met een depressie baat bij hebben. Bestuurslid Gabrielle Verbeek: “Wij willen dat onze inzet goed benut wordt en dat het cliëntenperspectief serieus wordt genomen. We beogen een ‘win-win-situatie’ voor mensen met een depressie als zij meewerken. Zij moeten er daadwerkelijk wat aan hebben.”
Criteria voor samenwerking
- Termijn voor overleg
Minimaal 3 weken voorafgaand aan het indienen van de aanvraag bij een fonds en 4 weken in geval van vakantieperiodes/vrije dagen.
- Inhoudelijk criteria
- De onderzoeker maakt in de aanvraag expliciet dat hij/zij de Kennisagenda depressie heeft betrokken bij de aanvraag. De Depressie Vereniging verwacht dit terug te zien in de aanvraag. Niet alleen wat betreft het onderwerp (is het een prioriteit van de Depressie Vereniging?) maar ook wat betreft eigen regie, bijdrage aan keuzes van mensen met depressie en versterking van gebruik van kennis in de praktijk.
- Toegevoegde waarde buiten het reeds bestaande onderzoek: wat draagt het bij aan het leven van mensen met depressie en hun naasten?
- Houdt het rekening met een persoonsgerichte benadering?
- Is het onderzoeksresultaat toepasbaar in de praktijk?
- Verbetert het onderzoek de maatschappelijke participatie van mensen met een depressie?
- Belangrijk om rekening mee te houden
- Hoe is de betrokkenheid van de Depressie Vereniging tijdens het onderzoek? Is er reële inbreng op doel, vraagstelling en de te verwachten opbrengsten?
- Hebben mensen die deelnemen aan het onderzoek juiste en volledige informatie?
- Hebben zij keuzevrijheid als het om hun belangen gaat?
- Hoe worden cliënten geïnformeerd over complicaties en neveneffecten (van behandelingen, interventies en dergelijke)?
- Zijn de kosten van eventuele personele inzet opgenomen in de begroting? In ieder geval reiskosten én een vacatieregeling voor vrijwilligers. Bij voorkeur ook andere, reële kosten voor vrijwilligers en het organiseren en op peil houden van hun inzet.
- Krijgt de vereniging de resultaten teruggekoppeld? Werkt de vereniging mee, dan is het nodig dat mensen met een depressie kunnen profiteren van de uitkomst. Zorg dus minimaal voor een leesbare korte samenvatting die op de website van de Depressie Vereniging kan worden gepubliceerd.
Geen medewerking
In de volgende situaties zal de Depressie Vereniging geen medewerking verlenen aan onderzoekaanvragen.
- Onderzoekers die ‘op het laatste moment’ medewerking van de Depressie Vereniging vragen.
Er zijn onderzoekers die een week voor het indienen aanvraag bij een fonds ‘nog even’ een handtekening komen halen voor een aanbevelingsbrief. Hierdoor is geen daadwerkelijke inbreng mogelijk.
- Aanvragen die buiten het kennisbeleid van de Depressie Vereniging vallen.
Lees daarom eerst de Kennisagenda Depressie.