Depressie Connect: dé digitale community om anoniem ervaringen te delen aanmelden/inloggen
Steun ons
X

     Terugval voorkomen

     Na een depressie zijn de ergste klachten weg. ‘De complete uitzichtloosheid is verdwenen. Maar dan begint het pas’, aldus Nathalie Kelderman, directeur van de Depressie Vereniging, in een interview in het dagblad Trouw.

     Terrein heroveren

     Op veel levensgebieden zijn door de depressie gaten geslagen: innerlijk leven, werk, sociaal leven, relatie, hobby’s. Op al deze gebieden moet weer terrein heroverd worden. En dat terwijl je nog kwetsbaar bent. De angst voor terugval speelt regelmatig op, terwijl het vertrouwen in eigen kunnen nog niet erg sterk is. Lees het hele interview: ‘Hersteld maar nooit meer de oude’.

     Goed voor jezelf blijven zorgen

     In de fases van herstel vragen alle levensgebieden de aandacht. Je moet actief met je eigen herstel aan de slag. Maar juist dan is het extra belangrijk om overbelasting te voorkomen. Ga goed na wat je kunt doen om je sterker te gaan voelen. Blijf goed voor jezelf zorgen! Bijvoorbeeld met behulp van:

     Angst voor terugval

     De angst om terug te vallen is reëel. De kans op terugval na één depressie is 50%, na twee depressies 70% en na drie of meer depressies 90%. Maar het is niet nodig bij elk mogelijk signaal te schrikken. Je kunt signalen van terugval ook positief benutten, om nog sterker te staan op weg naar herstel. Je kunt er opnieuw van leren. Als je tekenen van terugval onder ogen ziet en deze probeert aan te grijpen, hoeft het niet meteen tot een nieuwe depressie te leiden.

     Lees en deel ervaringen

     Persoonlijke verhalen
     delen met lotgenoten

     Mind Blue

     Antidepressiva,
     wat vinden anderen?

     Mijn Medicijn

     GGZ-organisaties:
     deel jouw ervaring over hulpverleners

     Zorgkaart Nederland
     Steun ons
     X

         © Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital