Depressie Connect: dé digitale community om anoniem ervaringen te delen aanmelden/inloggen
Steun ons
X    [contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

    Terugval voorkomen

    Na een depressie zijn de ergste klachten weg. ‘De complete uitzichtloosheid is verdwenen. Maar dan begint het pas’, aldus Nathalie Kelderman, directeur van de Depressie Vereniging, in een interview in het dagblad Trouw.

    Terrein heroveren

    Op veel levensgebieden zijn door de depressie gaten geslagen: innerlijk leven, werk, sociaal leven, relatie, hobby’s. Op al deze gebieden moet weer terrein heroverd worden. En dat terwijl je nog kwetsbaar bent. De angst voor terugval speelt regelmatig op, terwijl het vertrouwen in eigen kunnen nog niet erg sterk is. Lees het hele interview: ‘Hersteld maar nooit meer de oude’.

    Goed voor jezelf blijven zorgen

    In de fases van herstel vragen alle levensgebieden de aandacht. Je moet actief met je eigen herstel aan de slag. Maar juist dan is het extra belangrijk om overbelasting te voorkomen. Ga goed na wat je kunt doen om je sterker te gaan voelen. Blijf goed voor jezelf zorgen! Bijvoorbeeld met behulp van:

    Angst voor terugval

    De angst om terug te vallen is reëel. De kans op terugval na één depressie is 50%, na twee depressies 70% en na drie of meer depressies 90%. Maar het is niet nodig bij elk mogelijk signaal te schrikken. Je kunt signalen van terugval ook positief benutten, om nog sterker te staan op weg naar herstel. Je kunt er opnieuw van leren. Als je tekenen van terugval onder ogen ziet en deze probeert aan te grijpen, hoeft het niet meteen tot een nieuwe depressie te leiden.

    Lees en deel ervaringen

    Persoonlijke verhalen
    delen met lotgenoten

    Mind Blue

    Antidepressiva,
    wat vinden anderen?

    Mijn Medicijn

    GGZ-organisaties:
    deel jouw ervaring over hulpverleners

    Zorgkaart Nederland
    Steun ons
    X       [contact-form-7 404 "Niet gevonden"]
       © Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital