Depressie Connect: dé digitale community om anoniem ervaringen te delen aanmelden/inloggen
Steun ons
X    [contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

    Kinderboeken over depressie

    Er zijn een paar mooie boeken voor volwassenen verschenen over depressie, maar vreemd genoeg worden er weinig kinderboeken over depressie of andere psychische ziekten geschreven, zo lijkt het. Toch, als we even zoeken, ontstaat er een mooie lijst. Stuk voor stuk bieden deze kinderboeken een manier om aan (je) kinderen uit te leggen wat een depressie is, en dat op een niveau dat het kind begrijpt en op een mooie manier verwerkt in een kinderverhaal.

    Slapen met draken coverSlapen met Draken (verschijnt 15 januari 2018) door Debi Gilori

    In dit prachtige prentenboekje voor alle leeftijden legt ervaringsdeskundige en kinderboekenauteur Debi Gliori in prachtige tekeningen uit wat er tijdens een depressie door haar heengaat. Intiem en ontroerend. Dit boekje legt uit wat velen niet kunnen vertellen en helpt anderen om begrijpen. Ook is het een mooi cadeau om of iemand een hart onder de riem te steken of om zonder woorden elkaar te snappen.

     

    Pien en de spoken (2016) door Myrthe van der Meer. Voor 7-9 jaar. 

    Pien is superstoer, net als haar moeder. Samen met mama en Pony gaatze vaak op avontuur. Op een dag kunnen Pien en Pony mama niet vinden, dus gaan ze haar zoeken. Als mama in de put zit, dan halen ze haar er weer uit. En spoken in het hoofd? Daar weten Pien en Pony wel wat op! Maar welke oplossing ze nu ook verzinnen, mama komt niet uit bed. Wat is er toch met haar aan de hand?

     

    Papa is paars (2014) door Juliette Meyer. Voor 4-8 jaar.

    De 5-jarige Jet (ik-figuur)heeft  die soms een ‘paarse papa’: dan is papa ziek in zijn hoofd en weet hij niet goed wat hij doet. Die paarse papa blijft wakker. Als er niemand praat, hoort hij stemmen en dan kan de ik-figuur niet bij hem zijn. Ook wordt verteld dat het niet de schuld is van papa of de ik-figuur, dat papa altijd papa blijft en dat papa én de ik-figuur altijd van elkaar blijven houden!

     

     

    De depressie survivalgids, door Annick Beyers en Rita van Noyen. Voorkinderen/jongeren met een depressie, 4-12 jaar.

    Zit je al een tijdje niet zo goed in je vel? Huil je veel? Slaap je slecht? Is je energiepeil onder de zeebodem gezakt? Is goed opletten in de klas en geconcentreerd je huiswerk maken moeilijk voor je? Denk je soms dat het beter is als je helemaal niet meer op deze aardbol zou rondlopen? Komt dit je bekend voor, dan is dit boekje zeker iets voor jou. Depressief zijn is heel wat anders dan je een beetje somber of verdrietig voelen. Depressie is een ziekte. Maar het is een ziekte die goed behandelbaar is.

     

    Mama is depressief (2014) door Loes van Staveren. Vanaf 3 jaar

    Kinderen die leven met een moeder die depressief is , denken vaak dat het hun eigen schuld is. Het kinderboek ´Mama is Depressief´ laat hen zien dat ze er niets aan kunnen doen. Het Trots boekje “Mama is depressief” gaan over een gezin met een vader, moeder en twee kinderen.Papa vertelt Stijn en Fiene dat ze best boos of verdrietig mogen zijn. Hij vertelt ook dat hij zelf wel eens verdrietig is, maar dat mama heel erg haar best doet om beter te worden.

     

    Zebra ( 2016) door Arlette Einhorn.

    ‘In mijn omgeving heb ik een depressie van dichtbij meegemaakt. Ik wilde er eigenlijk iets mee doen. Ik werk met kinderen en ik vond dat er niet zoveel geschreven was over dit onderwerp op kinderniveau. De boeken die je erover kunt vinden, zijn meestal toch best pittig qua insteek. En toen kreeg ik het idee van een zebra, die behalve zwarte en witte strepen, ook zwarte en witte dagen heeft. Op witte dagen is hij vrolijk, op zwarte dagen vreselijk verdrietig. In het boek heeft hij een zwarte dag. Zijn vriendjes, die alle kleuren van de regenboog hebben, proberen hem op te vrolijken.’

     

     

    Depressie bij kinderen (2011), door Yvonne Stikkelbroek

    Depressie komt bij kinderen vaker voor dan men zou verwachten. Dit boek bespreekt de kenmerken en oorzaken van depressie en geeft praktische tips waarmee kinderen hun depressie kunnen overwinnen. Door de vele praktijkvoorbeelden en tips is dit boek zeer informatief en nuttig voor ouders, leerkrachten en hulpverleners.  Het boek is gebaseerd op de recentste wetenschappelijke kennis over depressie en is daarmee een waardevolle bron van informatie voor psychologen, orthopedagogen en andere hulpverleners die met depressie bij kinderen te maken hebben. 

     

    Tot slot vind je hier een uitgebreid overzicht van meer kinderboeken over verschillende psychische ziekten.

    Lees en deel ervaringen

    Persoonlijke verhalen
    delen met lotgenoten

    Mind Blue

    Antidepressiva,
    wat vinden anderen?

    Mijn Medicijn

    GGZ-organisaties:
    deel jouw ervaring over hulpverleners

    Zorgkaart Nederland
    Steun ons
    X       [contact-form-7 404 "Niet gevonden"]
       © Depressievereniging| Privacyverklaring|Disclaimer|Cookies|Sitemap| Site by Hellopixels + Miller Digital