Afbouwen antidepressiva lukt niet? Meld je hier!

Sinds de zomer van 2017 werken er regiocoördinatoren aan de verdere ontwikkeling van de supportgroepen. Zij heten nieuwe deelnemers welkom en onderhouden contact met de gespreksbegeleiders. De vrijwilligers zijn allemaal ervaringsdeskundigen. Drie van hen stellen zich hieronder voor.

Marco Kley: Coördinator Brabant, Zeeland, Utrecht

‘Mensen ontmoeten die je wél begrijpen’

“Helaas weet ik veel van depressies. Ik heb zelf een dysthyme stoornis en een gegeneraliseerde angststoornis. Ik heb veel therapie gehad en ervaring opgedaan met gesprekken en het helpen van mensen. Sinds vorig jaar begeleid ik een groep in Breda en inmiddels ben ik ook regiocoördinator. Wat ik belangrijk vind is dat we het taboe doorbreken. Bij depressie en angsten komen vaak schuldgevoelens kijken. Dat maakt erover praten nóg moeilijker. Mijn droom is dat je in een supportgroep anderen tegenkomt die je wél begrijpen zodat je vrijuit kunt speken, niet veroordeeld wordt en geen schuldgevoelens hoeft te hebben. Dat is waar ik met de gespreksbegeleiders van de achttien groepen in mijn regio graag aan wil werken. En gaat er iets niet helemaal lekker, dan kunnen mensen bij mij terecht.”

Trudy van Boxtel: Coördinator Gelderland en Overijssel

‘De positieve kracht van lotgenootcontact is enorm’

“Sinds begin dit jaar ben ik begeleider van de nieuwe supportgroep in Wageningen, waar ik ook woon, samen met mijn tiener dochter, onze hond Mylo, een lieve grappige kleine Podenco en praatgrage lapjeskat Pixy. Naast mijn als projectmanager bij het WNF heb ik kort geleden een start gemaakt met het opzetten van een eigen bedrijfje waarmee ik mensen met een psychische kwetsbaarheid wil helpen en (onder)steunen door de inzet van dieren. Ik vind het een hele mooie en dankbare taak om als ervaringsdeskundige het contact tussen mensen met een depressie te mogen faciliteren als gespreksbegeleider. De positieve kracht van lotgenotencontact, de herkenning en erkenning is enorm, weet ik uit eigen ervaring. Ik heb meerdere moeilijke periodes in mijn leven gekend waarin ik te kampen had met o.m. PTSS en depressie. Naast medicatie, individuele -en groepstherapie die allen helpend zijn geweest, was het contact met mensen die in het zelfde schuitje zaten altijd erg steunend en zorgde voor minder eenzaamheid: “ik ben niet de enige”. Als regiocoördinator wil ik graag de andere begeleiders zo goed mogelijk ondersteunen en bijstaan met een luisterend oor, advies en (praktische) hulp. Ook hoop ik ze met elkaar in contact te brengen om ervaringen en tips onderling uit te wisselen en goed te luisteren naar en in te springen op waar zij behoefte aan hebben vanuit de Depressievereniging.”

Yvonne van Oorsouw: Coördinator Noord-Holland, Flevoland

Maarten van Helden: Coördinator Zuid-Holland